torsdag 8 oktober 2009

Quittenbaums katalog


Vårens och höstens katalog.

För ett par dagar sedan kom det en tegelsten med posten. Dags för quittenbaums jugendstil-art decó auktion den 20 oktober.
Jag har kostat på mej dessa underbara auktionskataloger, för här ser man vad som verkligen finns i jugend. Köper man en bok om jugendstil, får man ju helt underbara bilderböcker, men mest med museiföremål som återkommer i bok efter bok.
Här kan man hitta sådant som man har samlat på sej i lådorna, men som man kanske inte väntar sej att är riktiga samlarföremål. I en tidigare auktionskatalog berättade jag att jag fann mina klädkrokar som hänger i tamburen till ett vansinnigt pris. Riktigt lika skojigt var inte igenkännandet denna gång, naturligtvis fanns där grejer som jag har som jag alltid väntat mej att hitta i en sådan katalog, men en udda sked som jag någongång köpt var ju en trevlig överraskning.
Skeden är ju naturligtvis i pläter och i katalogen finns fiskbestick i samma serie. Auktionsnummer 638. Roligt!!

söndag 4 oktober 2009

Österrikisk tallrik



Den här tallriken fick jag av en väninna som liksom jag brukar springa i antikaffärer. Den har baksidan full av stämplar, så hon uppfattade att den var intressant för mej. Och förvisso är den det.
Den hör till en matservis som är skapad av en av jugendstilens främsta namn, arkitekten Joseph Maria Olbrich (1867-1908) hemmahörande i Österrike.
Han grundade tillsammans med bl.a. Gustav Klimt, Koloman Moser och Josef Hoffman Wiener sezessionen.
Senare blev han professor i Darmstadt där han grundade en konstnärskoloni som allmänt kallas Darmstadtskolan.
Det är ganska roligt att man ännu kan hitta enstaka exemplar ur sådana serviser för struntsummor. Efter att ha forskat omkring på internet konstaterade jag att de betingar betydligt högre summor i mellaneuropa, och tycks där vara ganska eftertraktade.