fredag 13 februari 2009

Syskonsjälar i glasvärlden (del 1)



Ju längre tid man varit samlare, desto större förutsättningar har man att träffa på lookalikes. Förmodligen åtminstone i det här fallet, ifrån samma glasbruk.
Vasen är i vackert lite mjökskimrande glas, typ opalglas medan karamellskålen är i frostat klart glas. Båda har samma dekoration. Enda skillnaden är att det gröna långsmala mönstret liksom är vridet mot karamellskålens botten.
Jag skulle gissa på att det här skålarna hör hemma i österrike-ungern.
Vasen tycker jag har elegans, karamellskålen mera rolig.
Mellan inköpena av dehär skålarna gick det ca tio år. Alltid roligt att träffa en gammal bekant!
Jag är jätteledsen för att allt jag fotograferar känns gult i färgen. Jag borde ha en stark lampa till och dessutom en bättre kamera, lite äkta ljus ifrån moder sol skulle väl inte heller skada, men det är ju bara grått dag efter dag i min del av världen!

torsdag 12 februari 2009

Min dotter är abiturient


I Finland hade vi idag minst sagt karnevalsstämning, om än så bara för en timme!
Abiturienterna åkte runt staden på lasbilsflak, utklädda enligt nå´t tema, skrikande, tjoande och kastande karameller till släktingar och alla skolbarn som flockas längs med gatorna.
Min dotters klass hade valt som tema takeoff ifrån skolan med BW-lines, skolans rektors initialer. Så de var utklädda till cabin-personal.
Säkert 30-40 lastbilsflak fulla med abiturienter snurrade runt stadens kärncentrum tjoandes!
Det här var alltså abiturienternas sista officiella skoldag, nu återstår då studentskrivningarna i mars, och studentdimissionen den sista maj, när då mössan trycks på deras huvud!

onsdag 11 februari 2009

Oidentifierad keramikvas


Den här keramikvasen är signerad, men jag har trots det inte lyckats få reda på vem som står bakom signaturen. Skulle kunna vara K F eller K E, men eftersom signaturen är målad och vasens undersida pga leran är skrovlig, så ser man inte så tydligt vad där egentligen står.
Jag tycker väldigt mycket om den här vasen som är gjord i rödlera. Färgerna är så härligt mustiga, och formen och mönstret bildar en så vacker helhet.
Jag har två jättebra keramikböcker aom jag har letat signaturer i, Åsa hellmans bok Konstkeramiken i Finland, och Bengt Nyströms Svensk keramik under 1900-talet, men tyvärr så hittade jag inte signaturen i dem heller.
Alla gåtor brukar lösas till slut, så det är bara att vänta och se!

måndag 9 februari 2009

En vas i många färger



(Klicka på bilden för större bild.)

Den här vasen har jag valt att fotografera ensam, för den är ganska udda i min samling. Den känns närmast glad, med sina många färger, runda former och samtidigt lätt rutade mönster. Dessutom så är den ju för jugendtiden typiskt glänsande.
Jag har faktiskt ingen aning om varifrån den kan tänkas härstamma. Och jag har aldrig heller sett någon snarlik vas.