lördag 21 mars 2009

Vackra parfymflaskor


Klicka gärna på bilden för att se detaljerna bättre!

Jag var idag på antikmässa här i Åbo. Den brukar vara ganska tråkig, så jag tog inte kameran med. Naturligtvis så ångrade jag mej genast. Två härliga bilar ifrån femtiotalet fångade genast min uppmärksamhet. Jag är barnsligt förtjust i sådana. Ena var dessutom en liten lastbil, ännu roligare.
Nåväl, jag gick ganska länge runt och tittade, förrän jag hittade de här små parfymflaskorna. Den ena är Orrefors, signerad Vicke Lindstrand och den andra är helt enkelt urläcker med sin fågelpropp.
Jag har en väninna som samlar parfymflaskor, men jag vet inte om jag skall avstå ifrån dem ännu. Men och andra sidan så vet jag ju att jag har en present till henne sen när hon fyller jämna år.

tisdag 17 mars 2009

Royal Doulton


Den här vasen är det sista föremålet jag köpte på mässan i Helsingfors. Jag hade sett den redan på en mässa i Åbo i januari och blev så glad då jag återsåg den. Under tiden hade jag tagit reda på lite mer om den.
Royal Doulton är ett bolag som ursprungligen startat i Lambeth, England 1815 och sedan fick rättigheter att använda epitetet "Royal" vid sekelskiftet 1800-1900. Fabriken lades ner 1956. Engelsmännen är väldigt förtjusta i Toby Jugs, i mina ögon fruktansvärt fula någonsorts muggar med t.ex. sjömansansikten. Doulton-fabriken har gjort massvis med sådana keramikföremål.
Den här vasen är tillverkad mellan 1887 och 1891. I den ser jag tydliga drag av den engelska arts and crafts-rörelsens mönster. Den store mannen inom den rörelsen var ju William Morris, vars mönster ännu lever kvar i tyger, tapeter mm.
Vasen har härliga tydliga stämplar. En rund Lambeth Doulton faience-stämpel förutom numreringar och konstnärssignaturen LW.

söndag 15 mars 2009

Tsarfamiljens möbler i vardagsrummet


På Bukowskis i Finland trodde man inte sina ögon när man vände upp och ner på det försilvrade möblemanget som hämtades till vårauktionen. De rödmålade inventarienumren avslöjade att det var frågan om tsarfamiljens möblemang ifrån vinterpalatset.
Bolsjevikerna hade sålt möblerna på tjugotalet till en finländsk familj, som alltså i tre generationer suttit på möblemanget utan att förstå vad de suttit på!
Förra gången det begav sej, för elva år sedan, såldes ett empiremöblemang som också stått i vinterpalatset till en amerikansk samlare för 250 000 euro. Också av Bukowskis.
Fyra objekt ifrån möblemanget är ännu på villovägar.
Möblemanget är i Louis XVI:s anda berättar Kari-Paavo Kokki, expert på ryska möbler.
Han som ritade möblerna hette Nabokov och de tillverkades 1894 i möbelmästaren Svirskys snickeri i S:t Petersburg.
Det här är ett sammandrag av tidningen Hufvudstadsbladets artikel den 13 Mars.