lördag 14 mars 2009

Jugendhus till salu



I gårdagens tidning har vi fått läsa att det före detta stadskansliet i Åbo är till salu. Hela stenhuset.
Jag tror huset är ritat av Frithiof Strandell (1865-1925), den främsta jugendarkitekten i Åbo. Jag hoppas ju att den som köper huset förstår att återställa det i dess ursprungliga skick.



Vanligtvis så är jag helt nöjd med min relativt lilla lön, och förhållandevis enkla liv, men nu skulle jag kunna instämma i sången "If I were a rich man"... Mest för att förhindra total skövling av ett superfint hus, och tänk så underbart det skulle vara att kolla upp de urprungliga interiörerna. Man kan bara hålla tummarna för att det blir en vettig köpare.
Men mycket värre kan det ju inte bli än stadens t.ex. inglasade hörndörr eller de fula alarmanordningarna som syns på pelarbilden.

torsdag 12 mars 2009

Formskön glasvas


Jag är just nu inne i en "glasperiod". Så på mässan i Helsingfors så var glaset det som mest fångade min uppmärksamhet. Glas är oerhört vackert, och det finns så många metoder att bearbeta det på.
Den här glasvasen blev jag fångad av. Den har en så underbart rolig form, och dessutom så har den ett vackert glas.
Som vanligt så skulle jag gärna vara utrustad med flera starka lampor och helst av allt lite naturljus utifrån solen, men vad göra då det är totalgrått ute!
Glas borde alltid få stå så att solljuset kan lysa igenom det, men jag vill ju så gärna visa vad jag köpte på mässan, så jag tror helt enkelt att jag fotograferar om den senare i vår.
Också den här vasen är gjord i början av nittonhundratalet. Troligtvis någonstans i mellaneuropa. Mera än så vågar jag inte gissa.

söndag 8 mars 2009

Den internationella kvinnodagen



Denna jugendkvinna får representera den internationella kvinnodagen här på min blogg. Hon är i mina ögon rätt så internationell. Ursprungligen född i Tyskland på Würtenbergische metallwarenfabrik, troligtvis emigrerat någongång under nittonhundratalet till Sverige och nu då flyttat till mej hit till Finland.
Jag antar att det är en ställning för salt- och pepparkar, men om någon har bättre vetskap så säg till.



Det har getts ut böcker om WMF som tillverkarnamnet förkortas, och en sådan skulle jag väldigt gärna vilja ha. Jag får väl börja leta runt lite på nätet efter en sådan. Jag har ett flertal tenn- och kopparföremål som är gjorda av den fabriken. Så det börjar kanske bli dags att ta reda på lite mera.



Slutligen vill jag önska alla övriga kvinnor ute i etern en riktigt trevlig kvinnodag!