onsdag 15 april 2009

Missionärens keramikburkar



Idag köpte jag två vackra keramikburkar. De är ett precis likadant par. Jag tycker de är oerhört vackert målade och har en tillverkningssignatur undertill.
Försäljaren berättade att de kommit ifrån ett missionärshem, han hade till och med ett fotografi i ram, på mannen ifråga. Ett barnbarn till missionären hade sålt burkarna och lite andra saker till affären.
Det är alltid roligt med lite historia bakom saker man köper.
Jag vet inte riktigt var i europa de hör hemma. Om jag fritt skulle gissa, så skulle jag tippa på österrike. Tidsmässigt tror jag vi talar om tjugo-trettio-talet, men säker är jag inte.



Ändring i inlägget gjord 16.4.09
Jag är helt överväldigad. Internet är en sådan oerhörd källa till kunskapsspridning! Igår kväll lade jag upp bilder på mina burkar och deras stämpel på forumet Precis en sådan. Och idag när jag kollade det hela hade jag då fått svar! Burkarna är gjorda av Feinsteinzeugfabrik Julius Paul & Sohn i Bunzlau. Fabriken verksam mellan 1893-1945. Dekorationen på locket kallas Pfauenaugen, dvs påfågelsögon och dessutom finns samma mönster som det på mina burkar på omslaget till en bok om fabriken som heter Bunzlauer Keramik. Otroligt!!!