onsdag 15 april 2009

Missionärens keramikburkarIdag köpte jag två vackra keramikburkar. De är ett precis likadant par. Jag tycker de är oerhört vackert målade och har en tillverkningssignatur undertill.
Försäljaren berättade att de kommit ifrån ett missionärshem, han hade till och med ett fotografi i ram, på mannen ifråga. Ett barnbarn till missionären hade sålt burkarna och lite andra saker till affären.
Det är alltid roligt med lite historia bakom saker man köper.
Jag vet inte riktigt var i europa de hör hemma. Om jag fritt skulle gissa, så skulle jag tippa på österrike. Tidsmässigt tror jag vi talar om tjugo-trettio-talet, men säker är jag inte.Ändring i inlägget gjord 16.4.09
Jag är helt överväldigad. Internet är en sådan oerhörd källa till kunskapsspridning! Igår kväll lade jag upp bilder på mina burkar och deras stämpel på forumet Precis en sådan. Och idag när jag kollade det hela hade jag då fått svar! Burkarna är gjorda av Feinsteinzeugfabrik Julius Paul & Sohn i Bunzlau. Fabriken verksam mellan 1893-1945. Dekorationen på locket kallas Pfauenaugen, dvs påfågelsögon och dessutom finns samma mönster som det på mina burkar på omslaget till en bok om fabriken som heter Bunzlauer Keramik. Otroligt!!!

10 kommentarer:

Vittran sa...

Vilken fin burk. Det är roligt när man får reda på lite historia om sakerna. Det blir liksom mer personligt så.
Trevlig kväll!

Bea sa...

Vackert målad burk och visst är det trevligt med historia som ligger bakom föremålen.
Du har verkligen sinne för vackra ting.
Ha det gott! /Bea

Lilla My sa...

Det var mig en vacker burk. Så trevligt att få lite historia också bakom den. Du hittar alltid sånt som är vackert att titta på :) Ha det bra
Lotta

Ruben sa...

Kul att du fortsätter att jaga fynd! Trodde du hade fyllt dina samlingar. Men förstår att du inte kunde motstå! /Ruben

Huset på landet sa...

Vilken vacker burk och så trevligt att du känner till dess historia!
Du är duktig på att göra trevliga fynd du!

Sara sa...

Fina burkar! Påfåglar är ett av mina favoritdjur, tycker att de är så vackra. Kanske är det därför jag gillar de här burkarna också.

Libby sa...

De där forumen är häpnadsväckande. Fulla av kunniga trevliga människor. Jag la ut en keramikkatt på www.retroforum.se en gång, fick svar på 12 minuter!

Paus i skärgården sa...

Hej! Så bra att ni hade trevligt här. Man börjar se lite mer folk på stugorna nu och det är förstås jätteroligt. Vi har också sjösatt båten och tagit några provtur på sjön.
Ha en bra vecka!
Päivi

ewa-christine sa...

Burkarna är otroligt vackra, och visst kan man bli förstummad över källan till information över nätet!
Mangnolian har jag satt helt själv och idag är den ännu vackrare. HOppas att din växer sig lika kraftfull som min.

Fredrik sa...

Ja, verkligen roligt när man får lite kontext till föremålan. Och ju mer man lär sig desto mer intresserad blir man ju... Trevliga burkar!