onsdag 22 april 2009

En liten keramikvasDen här keramikvasen har också tillhört min mammas moster. (Tidigare inlägg med minnesalbum handlade om henne.)
Den har en härlig stor signatur som vållade mig huvudbry i verkligen många år. Jag hade den med mej till experter och mässor. Ingenting hjälpte. Signaturen verkade som ett olöst fall, ända tills jag av min syster i julklapp fick den helt utmärkta boken Taidekeramiikka Suomessa, numera även utgiven på svenska Keramikkonsten i Finland av Åsa Hellman.
Där äntligen fanns signaturen upptagen i signatursförteckningen. Signaturen tillhör Viivi von Schrowe-Kallio som levde mellan 1892-1973.Den här lilla vasen är tidig, stilmässigt är vi inne i början av seklet, typ 1910-20.
Jag väntar ännu på att någongång få se något annat som hon har gjort. Under alla mina år som samlare och springare i antikaffärer och på olika mässor har jag aldrig sett något annat av henne. Intressant!

9 kommentarer:

Huset på landet sa...

En riktigt raritet!
Jag beundrar verkligen din uthållighet att ta reda på konst- och antikföremåls ursprung.
Hoppas att du ännu snubblar över något som samma konstnär gjort!

Ruben sa...

Vad spännande att få följa dina efterforskningar. Du verkar inte ge dig i första taget. Bra!! Undrar om vasen är ett prov eller om den varit i produktion. Ha det gott! /Ruben

Lilla My sa...

Nää det där om att ha potatisar i spån har jag aldrig hört om. Kanske jag ska pröva det nästa år men i år ska jag prova ha dom i hinkar och i växthuset först sen flyttar jag ut dom. Fin vas!
/Lotta

Anonym sa...

Konstigt att du inte hittat något mer av samma konstnär. Eftersom hon finns upptagen i boken så borde det ju finnas mer än en sak av henne! Du är beudransvärd verkligen i dina tålmodiga efterforskningar! Men nätet är helt fantastiskt som kunskapskälla!/Ulrika

Libby sa...

Vad roligt att du hittade namnet till slut! Hoppas du ramlar över något mer av henne!

Gunilla sa...

Jätteroligt för dig att gåtan blev löst. Hoppas att du hittar något mera av henne.

Ha en trevlig helg

Gunilla

Paus i skärgården sa...

Hej!

Har ni varit på Ängesö i helgen? Vi har verkligen haft fina dagar här och det har blivit en och annan båttur.

Önskar dig en bra vecka!

Päivi

Huset på landet sa...

Hej igen!
Tänkte bara kika in för att önska dig trevlig Valborg!
Hoppas att det fina vädret håller i sig!

ewa-christine sa...

Fortsatt trevlig helg. Tänk vilket detektivarbete det ibland för med sig. Fast jag tror det är en del av "sporten" att leta konstnär och tid, men ochså ursprung.