lördag 28 februari 2009

Det lönar sej att följa med nätauktionerna!



Den här tyska servisen formgiven av Tapio Wirkkala, som hör till de hetaste namnen inom Finländsk formgivning hittade jag på www.lauritz.com för ett par dagar sen. Utropspriset var väldigt lågt och servisen var belägen i Tyskland.
Jag har nog lagt in bud på enstaka föremål på den auktionsfirman förut, men tanken på att få hemtransporterad till Finland en servis på ca 80 delar kändes nog lite övermäktig. Vad kan kostnaderna bli och hur mycket är sönderslaget vid framkomsten.
Irriterad över att lämna fyndet år sitt öde, ringde jag till min bror som också är intresserad av bra grejer. Hans dotter bor i Tyskland och han sade att hon nog skulle kunna förvara den till mej.
Nå, det kändes ändå en aningen övermäktigt, så igår när det var 6 timmar kvar så ringde jag honom igen och frågade om inte dottern skulle kunna tänkas vara intresserad, nu var ju priset uppe i häftiga 55 euro! Brorsan beslöt att ringa sin dotter, som faktiskt tyckte om servisen, så det hela slutade med att fadern köpte sin dotter en servis för det otroliga priset av 65 euro, dvs mindre än 1 euro per del. Naturligtvis tillkommer ju vissa omkostnader, men här i Finland skulle nog en servis av Tapio Wirkkala slå ganska högt, det är jag helt övertygad om.

torsdag 26 februari 2009

Får det vara en kopp kaffe?


När jag bjuder på kaffe, vill jag gärna att upplevelsen också är estetisk. I varje fall ibland. De här kopparna är mina favoriter.
Jag är ganska säker på att de är tyska. Mönstret hör hemma där. De har faktiskt en liten stämpel under faten, men vilken tillverkare det är vet jag inte.
Jag köpte dem i en osannolik antikaffär ute på bondvischan mellan Åbo och Björneborg. Man väntar sej egentligen ingenting av en antikaffär i en liten helfinsk by, så förtjusningen var stor när det visade sej att ägarinnan är svenskspråkig och väldigt trevlig. När dessutom antikaffären innehåller en massa saker av intresse så blir man ju verkligen glad.


Skedarna som är stämplade Wurtenbergische metallwarenfabrik (andra bokstaven tyskt y) är naturligtvis gjorda i tidens modematerial, pläter. Få uppskattar materialet idag, vilket är synd. För min del är det lika användbart som silver och designen på föremålet är ju enlig mej det som avgör!
Jag börjar så småningom bli väldigt irriterad på att inte ha en ordentlig systemkamera. Som dotter till två fotografer så är jag pinsamt medveten om kvaliteten på bilderna.