torsdag 29 januari 2009

Den danska Kähler vasen


På min gata finns två butiker som säljer gamla grejer. Den ena är en köp- och säljaffär utan någon som helst profil. Där kan man köpa allt ifrån helt "nya" grejer till riktigt spännande antikviteter. Det låter helt vansinnigt, men de här killarna har ibland haft helt otroliga saker utan att själv förstå vad de sålt. De riktiga fyndena kan man göra här. Den andra är en butik som heter art design, redan namnet visar att här talar vi om nittonhundratals design. De är förhållandevis billiga, men de vet i allmänhet i varje fall vad de säljer, men den här gången råkade de faktiskt inte veta. Herman Kählers keramik är väl inte alltid så väldigt spännande, men han har nog haft några väldigt seriösa namn som designat för honom, bl.a. Theodor Bindesböll och Otto Eckmann. Min vas tycker jag har ett spännande mönster och den torde vara gjord i början av 1920-talet. Vem som är dess upphovsman vet jag inte. Själv är jag väldigt förtjust i den.

onsdag 28 januari 2009

Färglitografi av Paul Berthon


Sa Trés Gracieuse Majesté la Reine Wilhelmine 1901.
Så heter min originallitografi av Paul Berthon. Jag minns ännu vilken spänning jag kände när jag på Stockholms auktionsverks jugendauktion i mars 1984 ropade in den här affischen. Jag hade rest över till Sverige speciellt för att få vara med på den här auktionen. Det var lite av en "dream come true". Jugend i den omfattningen fanns helt enkelt inte i Finland, och stilen hade jag ett par år tidigare fallit pladask för.
Jag är ännu också fruktansvärt nöjd med mitt köp. Den kostade då 900 kr, gick 100 kr under utropet och som pricken på i:et blev den ännu i april -84 numret av Antik & auktion avbildad. Det tyckte jag då var jätteroligt!
De tre stora namnen som förknippas med just det typiska kvinnoidealet i art nouveau-stilen (långt böljande hår och enorma mängder blommor) är Alphonse Mucha, Eugène Grasset och Paul Berhon. Paul Berthon är den minst kända av dem. Han var elev till Grasset. Han levde mellan 1872-1909, och var verksam just exakt de åren som art nouveau-stilen blomstrade.

tisdag 27 januari 2009

Grevinnan Eva Mannerheim Sparre



Den här etsningen föreställande Eva Mannerheim Sparre är gjord av Louis Sparre 1918. Louis Sparres målningar och etsningar ser man då och då på auktioner.
Som jag i mitt förra inlägg berättade, så gifte sig greve Louis Sparre som alltså grundade A.B.Iris med friherrinan Eva Mannerheim, syster till Finlands räddare marskalk Mannerheim.
Hon var bokkonstnär och den första läraren vid Ateneums konstindustriella högskola som undervisade i läderplastik. Hon gjorde otroligt snygga läderplastikarbeten och även andra bokpärmar. Jag har första gången snavat över hennes namn och alster i ett nummer av tidningen The Studio från 1899-1900 som hette Modern book-bindings & their designers. Tyvärr har jag ännu inget läderplastikarbete gjort av henne, men "den som söker han finner", så jag jobbar enträget på det! Den här linnebeklädda bokpärmen är hittills det enda exemplet på hennes konstnärsskap som jag äger.





måndag 26 januari 2009

Iris-keramik




A.B.Iris (grundad 1897) är Finlands svar på art- and crafts-rörelsen i England. Den lilla fabriken i Borgå nära Helsingfors var verksam endast i åtta år, men hann på den tiden sätta sina spår i Finlands konstindustri. Här tillverkades högklassiga möbler och otrolig keramik.

Grundaren var Greve Louis Sparre, som kommit till Finland i slutet av adertonhundra-talet genom sina vänner, Axel Gallén (senare känd som Axeli Gallén -Kallela), Eero Järnefelt och Emil Wikström. Alla dessa konstnärer hör till Finlands främsta konstnärer under jugend-tiden.

På sina resor i Europa kom Greve Sparre och hans fru Eva Mannerheim (bokbindarkonstnär) i kontakt med den tidens främsta konstnärer och lyckades få den belgiska keramikern A.W.Finch som samarbetade med Henry van der Velde, att tända på idén att komma till Finland och sätta igång med keramiktillverkning vid Iris-fabriken.

Min mammas moster hade s.k. näsa för konst, så hon köpte redan i början av nittonhundra-talet dessa två vaser ifrån Iris-fabriken, designade av A.W.Finch. Tyvärr är den ena inte helt intakt, den skadades i kriget under bombningarna i Helsingfors.

Jag vill för min del sprida lite kunskap här på min blogg om Jugend-tiden i Finland, som blev väldigt intensiv p.g.a. att vi tillhörde storfurstendömet Ryssland. Konstinriktningen blev väldigt nationalistisk.

söndag 25 januari 2009

Hej!

Välkommen till min antikvitetsblogg! Jag är vad jag skulle kunna kalla jugend-freak. Jag har samlat på jugend-antikviteter i närmare trettio år. Formspråket har tilltalat mej ifrån första gången jag stiftade bekantskap med stilen. I den här bloggen vill jag visa upp grejer som finns i min samling och också gärna sprida lite kunskap om själva stilen.

Jag har också en annan blogg där jag skriver om mitt trädgårdsintresse. Den bloggen startade jag i juni 2008.

I mitt första inlägg skall jag presentera en läcker glasvas, som jag ärvt. Den har tillhört min mammas mormor.