onsdag 28 januari 2009

Färglitografi av Paul Berthon


Sa Trés Gracieuse Majesté la Reine Wilhelmine 1901.
Så heter min originallitografi av Paul Berthon. Jag minns ännu vilken spänning jag kände när jag på Stockholms auktionsverks jugendauktion i mars 1984 ropade in den här affischen. Jag hade rest över till Sverige speciellt för att få vara med på den här auktionen. Det var lite av en "dream come true". Jugend i den omfattningen fanns helt enkelt inte i Finland, och stilen hade jag ett par år tidigare fallit pladask för.
Jag är ännu också fruktansvärt nöjd med mitt köp. Den kostade då 900 kr, gick 100 kr under utropet och som pricken på i:et blev den ännu i april -84 numret av Antik & auktion avbildad. Det tyckte jag då var jätteroligt!
De tre stora namnen som förknippas med just det typiska kvinnoidealet i art nouveau-stilen (långt böljande hår och enorma mängder blommor) är Alphonse Mucha, Eugène Grasset och Paul Berhon. Paul Berthon är den minst kända av dem. Han var elev till Grasset. Han levde mellan 1872-1909, och var verksam just exakt de åren som art nouveau-stilen blomstrade.

2 kommentarer:

Ruben sa...

Var ju tvungen att googla på namnet Breton, och vad tror du jag hittade på första försöket. Jo en bild av din litografi (med en väldigt tjusig ram). http://www.hillhouse-antiques.co.uk/static/paulberthonlitho.htm

Den verkar väldigt färgrik i jämförelse med ditt tryck. Gavs den ut med olika tryck?
Vacker är den, som alla hans verk!
Ännu ett nytt namn för mig!!! /Ruben

Mimi sa...

Ja den finns i två färgsättningar. Min version är också den som finns i Victor Arwas bok som heter Berthon och Grasset (1978). Jag har själv kollat in den på nätet.