tisdag 27 januari 2009

Grevinnan Eva Mannerheim SparreDen här etsningen föreställande Eva Mannerheim Sparre är gjord av Louis Sparre 1918. Louis Sparres målningar och etsningar ser man då och då på auktioner.
Som jag i mitt förra inlägg berättade, så gifte sig greve Louis Sparre som alltså grundade A.B.Iris med friherrinan Eva Mannerheim, syster till Finlands räddare marskalk Mannerheim.
Hon var bokkonstnär och den första läraren vid Ateneums konstindustriella högskola som undervisade i läderplastik. Hon gjorde otroligt snygga läderplastikarbeten och även andra bokpärmar. Jag har första gången snavat över hennes namn och alster i ett nummer av tidningen The Studio från 1899-1900 som hette Modern book-bindings & their designers. Tyvärr har jag ännu inget läderplastikarbete gjort av henne, men "den som söker han finner", så jag jobbar enträget på det! Den här linnebeklädda bokpärmen är hittills det enda exemplet på hennes konstnärsskap som jag äger.

3 kommentarer:

Ruben sa...

Ser att det står l.s. på broderiet. Det är alltså Louis Sparre som gjort eller ritat broderiet och Eva Mannerheim Sparre som gjort bindningen? ( mina hjärnceller är svårväckta idag!) Väldigt vackert jugendmönster. /Ruben

Mimi sa...

Nej, det blir så otydligt med så liten signatur, det står E.S. på pärmen. Hon designade sina mönster själv, hon designade också mycket textilier!

ivi sa...

Hej!
Fastnade på ordet läderplastik. Skulle du inte kunna ta någon bild av detta och lägga ut? Jag pysslar med skinnhantverk och läderplastik - http://maolenivi.blogspot.com/
Skulle vara jätte spännande att se någon gammal hantverk i läderplastik.
Tacksam för svar.
mvh.ivi