måndag 26 januari 2009

Iris-keramik
A.B.Iris (grundad 1897) är Finlands svar på art- and crafts-rörelsen i England. Den lilla fabriken i Borgå nära Helsingfors var verksam endast i åtta år, men hann på den tiden sätta sina spår i Finlands konstindustri. Här tillverkades högklassiga möbler och otrolig keramik.

Grundaren var Greve Louis Sparre, som kommit till Finland i slutet av adertonhundra-talet genom sina vänner, Axel Gallén (senare känd som Axeli Gallén -Kallela), Eero Järnefelt och Emil Wikström. Alla dessa konstnärer hör till Finlands främsta konstnärer under jugend-tiden.

På sina resor i Europa kom Greve Sparre och hans fru Eva Mannerheim (bokbindarkonstnär) i kontakt med den tidens främsta konstnärer och lyckades få den belgiska keramikern A.W.Finch som samarbetade med Henry van der Velde, att tända på idén att komma till Finland och sätta igång med keramiktillverkning vid Iris-fabriken.

Min mammas moster hade s.k. näsa för konst, så hon köpte redan i början av nittonhundra-talet dessa två vaser ifrån Iris-fabriken, designade av A.W.Finch. Tyvärr är den ena inte helt intakt, den skadades i kriget under bombningarna i Helsingfors.

Jag vill för min del sprida lite kunskap här på min blogg om Jugend-tiden i Finland, som blev väldigt intensiv p.g.a. att vi tillhörde storfurstendömet Ryssland. Konstinriktningen blev väldigt nationalistisk.

3 kommentarer:

Ruben sa...

Vad intressant! Vilken tur att du startade denna blogg, jag kommer att kasta mig över den så fort du gör ett inlägg, det är då ett som är säkert! Flera namn lät ju bekanta, Sparre, Mannerheim, Gallen-Kallela men annars finns här en stor kunsapsbrist. Vaserna liknar inte riktigt den jugend jag är van vid vilket gör dem extra intressanta. /Ruben

Antikvitetsbloggen sa...

Vad intressant! Och vilken fin vas... Brukar du köpa antikviteter själv?

Anonym sa...

Läste nu att du samlar på jugend, så du köper du ju själv.