tisdag 7 april 2009

Mossi Löllös MinnesalbumMin mammas moster hette Hjördis, men i vår familj kallades hon för mossi Löllö.
Mina minnen av henne är relativt diffusa, hon dog när jag var i de lägre tonåren.
Mamma hade den härligaste kontakt med henne. Pga. att Löllö var ogift, så var mamma för henne som en dotter hon aldrig haft.
Denna Löllö var en oerhört stark person, hon hade en väldigt bra tjänst på ett stort företag i Helsingfors. Eftersom hon inte hade familj så reste hon ganska mycket, bl.a. besökte hon Kanarieöarna på trettiotalet.
Framför allt har hon varit släktens estet. Hon tyckte om vackra ting, och hon hade också råd att köpa dem.
Eftersom min mamma var den enda arvingen efter henne, så har alla hennes saker kommit i vår familjs ägo. Bl.a. Friedl Holzer Kjellbergs puderdosor och det vackra skrinet var ursprungligen hennes.
Jag leker ofta med tanken på att hon säkert skulle ha varit otroligt nöjd med att veta hur förtjust jag är i de av hennes saker som har funnit sin väg till mitt hem.
Det här minnesalbumet som jag visar er idag, måste vara av de äldsta grejer som finns kvar efter henne. Det som jag tycker är roligt, är att man här ser just exakt hur japansk-influerat sekelskiftet 1800-1900 var.Löllö fick det här albumet av sin storasyster Lisi, som tyvärr dog i tuberkulos.
Tidigare hade också flickornas pappa dött av samma sjukdom, liksom en syster till. Också Löllö vistades en tid av sitt liv på sanatorium, men kom därifrån med livet i behåll.Många av Löllös vänner har illustrerat sina verser, Den här flickan som illustrerat sin vers med två träd är Hilda Westerholm, hon är syster till en känd finländsk konstnär Victor Westerholm.

7 kommentarer:

Bea sa...

Åhhh... så vackert, gillar verkligen dessa gamla poesiböcker. Vilken skatt du har! Bara handstilen är ett nöje att betrakta :)

Synd att jag förlorat min första poesibok från min barndom som hade varit ett kärt barndomsminne.
Ha en trevlig dag! /Bea

Ruben sa...

Men, så vackert!!! Och värdefullt i dubbel bemärkelse för dig. Nu börjar jag nästan bli orolig å dina vägnar, du förvarar väl dina dyrgripar säkert!? Ha det gott - jugendgott! /Ruben

ewa-christine sa...

Vilken härlig skatt du har. Jag är så förtjust i gamla handskrivna böcker av olika slag, likaså brev mm men en poesibok, det måste vara toppen att ha och läsa i då och då.
Otroligt vacker..............

Lilla My sa...

Det var intressant läsning. Du har så mycket vackert i dina ägor :)
Ha det bra

Libby sa...

Vilket spännande inlägg!

Huset på landet sa...

Vilken fin minnesbok och så trevligt att Löllös saker fortfarande får uppskattning!
Vi bor i det hus som min mammas fastrar bott i, även de var ogifta och speciellt den ena en färgstark personlighet, som satsade på karriär och resor, vilket var ovanligt på den tiden...

Antikvitetsbloggen sa...

Intressant att se hur influerat av Japan det var.
/Fredrik