fredag 3 april 2009

Min systers allmogekistaDen här kistan ropade min syster in på auktionsverket för ca en månad sedan. Hon har ett lite större projekt på gång. Hon har flyttat ner ett 1800-tals hus ifrån Österbotten till vår ö i Åbolands skärgård.
Det har varit väldigt spännande att se det här huset växa fram, det är långt ifrån färdigt.
En av de roligaste sakerna är förstås inredningen. Trots att man absolut ännu inte kan föra några möbler dit, så är det helt tillåtet att planera och göra lite inköp.
Det är mycket möjligt att den här kistan aldrig ens kommer att åka dit, för se hon blev så förtjust i den, så att den fungerar som soffbord just nu!
Just nu tycks allmoge vara totalt ute! Vilket ju är tur med tanke på priset. I Finland hade en sådan här kista varit betydligt dyrare än det hon fick betala för den.
Det som höll på att göra inköpet betydligt dyrare var transporten till Finland. Dagen efter auktionen började jag höra mej för, hur vi skulle få den över ifrån Stockholm till Åbo.
Det bolag som auktionsverket rekommenderade skulle ha tagit över 5000 kr för transporten, vilket skulle ha varit betydligt mera än vad kistan kostade. Men efter lite googlande, hittade jag en mindre transportfirma som annonserade på nätet med speciellt transporter mellan Finland och Sverige. Ringde dem och hade turen att få på tråden en man som satt och väntade på att få åka ut ifrån Sverigebåten(Finlandsbåten), så det hela resulterade i att han hämtade den till Helsingfors för 100 euro och lastade av den i våra vänners garage, där den sedan fick vänta på att min systerson hade vägarna förbi.
Kulfötterna är av senare datum än själva kistan, de är fixade någongång på 1940-talet, alltså 100 år senare än själva kistans ålder.

6 kommentarer:

Bea sa...

Mycket vacker kista och allmogemålningen är underbar på den!
Synd att det är dyrare med transport än själva föremålet :(
Jag har en liknande i min ägo, men som du säger känns den inte riktigt aktuell för min del, så den får stå på undantag ;)
Ha en bra dag! /Bea

Ruben sa...

En vacker blå färg på den kistan! Men hiskeligt dyrt med frakten. Trevlig helg! /Ruben

Lilla My sa...

Det var en vacker kista. Tänk då den skulle kunna prata :) kanske hade den en hel del att berätta för oss. Ha en trevlig helg.

Antikvitetsbloggen sa...

Bra idé att ha det som soffbord. Ha en fin helg!
/F

Tia sa...

Vad fint att du berättade om min kista. Gjorde ett fynd igår i en gratislåda utanför en loppis. Hittade en leksakshäst som ridits av Mannerheim från 1920-talet av märket SIRO. Mannerheimfiguren var som sagt försvunnen och hästen sliten av tidens tand d.v.s. mycket lekt med. Men oj vad glad jag blev! En likadan leksak finns i Sagalunds samlingar, också den litet sönder. Bild av den finns i Sagalund min kostsamma leksak, så du kan titta. Hälsningar från din syster

ewa-christine sa...

Kistor är spännande ting oavsett var de härstammar. Din systers kista är jättefin.......och jag tror att man alltid har nytta av sådana här kistor både praktiskt och att titta på.
Gla Påsk önskar jag dig också!!