lördag 28 mars 2009

Projekt vindspel!Nu måste jag börja med att erkänna att jag inte vet vad den här grejen heter på svenska. Försökte slå upp ordet vindklocka i svenska akademins ordlista, men den kände inte till ordet, så jag antar att det heter något annat. Blev just informerad av Bea i bloggen Daggdroppen att det heter vindspel. Och naturligtvis känner jag nu igen namnet! Tack Bea!!!
I varje fall så är jag lite av en trädgårdstok, förutom antikvitetsintresserad, så jag blir varje gång urlycklig när jag hittar något som passar ute i trädgården.
Uppriktigt sagt så trodde jag att den här typens grej var en senare "uppfinning", så jag blev nog ganska förvånad över att hitta en i just jugend-stilen. Min tippning är att den är av tysk tillverkning, men jag kan förstås ha helt fel.
Så här eländig såg den ut vid köptillfället:Skall jag nu riktigt erkänna hur det var, så förstod jag ju inte ens att den var gjord i mässing. Jag tog några bilder under arbetsskedet, så ni förstår hur otroligt roligt det var att se den så att säga växa fram!När första röret var putsat hade jag redan ganska ont i händerna, den mörka beläggningen satt otroligt hårt fast, antagligen beroende på att den ju varit ute i regn och rusk i nästan ett århundrade.Tog även en bild på bara övre delen för att ni skall en bättre uppfattning om mönstret.Cirka fyra timmar tog det mej att putsa den, idag har jag alldeles spänd nacke och muskelvärk, men det var definitivt värt besväret.
Efter många års fyndande av eländiga gamla smutsiga metallgrejer, med de mest gräsliga beläggningar så finns det ett enda botemedel. Det urgamla finska putsmedlet Sampo, i kombination med gamla trasor. Har prövat på allehanda moderna motsvarigheter, men när det riktigt kniper duger bara Sampo.

18 kommentarer:

Libby sa...

Heders till dig för ett sådant fint renoveringsarbete! Men... vad är en vindklocka...? Är den "bara" en mobil, en prydnad som låter i vinden, eller har den en funktion, jfr solur?
För övrigt var "vindklocka" ett vackert ord, så vi bestämmer väl nu att det visst finns i svenskan. SAOL är ju alltid några år efter :-)

Mimi sa...

Det är nog bara de oerhört vackra klangerna när vinden fläktar som det handlar om. I och med att rörena är ihåliga och olika tjocka så blir det väldigt vackra klanger när de slår ihop. På finska heter det tuulikello - som i direkt översättning blir vindklocka.

Bea sa...

Vilket härligt fynd du gjort! Vindspel kallar vi det till, men det kan förvisso ha ett annat namn också.
Men, vilket jobb du gjort och det blev ursnyggt. Du har verkligen "näsa" för tjusiga ting :)
Sampo är bäst i ur och skur :)!
Ha en fortsatt trevlig kväll! /Bea

ewa-christine sa...

Hej jag kallar alla sådana här tingestar för "vindflöjel" jag tror det kommer av ordet vindflöjt. Men det är mitt namn på denna helt fantastiska utomhus klockspel. Jag blir både glad och rörd när jag ser hur vi varsamt tar tillvara och verkligen glädjer oss åt dessa härliga bruksföremål från en gången tid.

Birgitta sa...

Det var ett mycket vackert vindspel. Roligt när man gör såna fynd och dessutom får det så fint.
; ) Birgitta

Sara sa...

Oj, vilket jobb du har gjort! Det måste ha varit väldigt kul att se den glänsande mässingen komma fram mer och mer. Vet du om Sampo finns i Sverige? Jag har några mässingljusstakar som behöver putsas.

Ruben sa...

HURRA FÖR SAMPO - vad fin den blev!! Detta vindspel måste väl ändå vara högst unikt. Så värst många kan det väl inte finnas kvar från den tiden! /Ruben

Ulrika sa...

Visst är det roligt när man köper något "skräp" som efter några timmars hårt arbete visar sig vara en skatt. Grattis till det fina fyndet! Sampo finns inte i Sverige mig veterligen. Om man ska till Finland någongång får man passa på att köpa en burk!/Ulrika

Sara sa...

Tack för tipset! Snurrigt att både jag och Bättre Begagnat heter Sara. Kul att du vill länka till mig förresten! Jag gör givetvis detsamma.

Lilla My sa...

Så snygg ditt vindspel blev. Mycket jobb men det var det värt.

Huset på landet sa...

Oj så mycket jobb du lag ner på att få fram originalytan, men det var verkligen värt besväret! Men om du sätter ut den i trädgården så mörknar den nog snart igen? Härligt i alla fall att lyssna på det rofyllda ljudet!

Antikvitetsbloggen sa...

Vindspel ger bra feng shui sägs det... och så håller det borta onda andar har jag för mig...

mimi charmante sa...

Hello Mimi!
How lovely to have you stop by. You have a lovely blog! I can't believe that english isn't your first language and yet it is perfect!
I hope to see you again~
xo

Tia sa...

Vad fin den blev säger din syster

mitt vattenhål sa...

låter som ett undermedel.... synd att det troligen inte finns i sverige :-(

Anonym sa...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情

DELUR sa...

Hejsan, ett putstips (om du ska putsa silver i alla fall):
Sätt i proppen och täck botten av vasken med aluminiumfolie. Lägg i silverföremålen , häll i vanligt salt och häll hett vatten över så det täcker. Klart, bara att vänta tills det är skinande blankt! Inget putsande, inga onda muskler!

Anonym sa...

Hej
Vindspel heter det va? : )