måndag 23 mars 2009

Keramikern Friedl Holzer KjellbergEn av de främsta finländska keramikerna enligt mej, är den i Österrike födda Friedl Holzer Kjellberg (1924-93). Hon knöts till Arabia redan som 19-åring, genom att systern som var bosatt i Finland preliminärt talat med fabriksledningen om en arbetsplats för henne.
Hon studerade i konstindustriskolan i Graf, som på sin tid ansågs som en modern institution, med starka influenser ifrån Wiener Werkstätte, som å sin sida var inspirerad av Bauhaus.
Överst ser ni ett skrin i krakelerad fajans ifrån 20-talet. Härunder två puderdosor i metall med emaljmålning ifrån samma tid.

Den här skålen hör till hennes 50-60-talsproduktion. Från och med fyrtio-talet började hon själv blanda och provbränna sina glasyrer i fabrikens laboratorium för att få fram praktfulla nyanser i turkos och rött.
Hon belönades med en guldmedalj 1954 i triennalen i Milano där begreppet Finnish Design skapades.Här ser ni exempel på två olika signeringar. En ifrån tiden före 1934, då hon gifte sig till namnet Kjellberg, och sedan en signering ifrån det serietillverkade risporslinet.Om man talar om Arabia och Friedl Holzer Kjellberg, så är det ett måste att man presenterar hennes risporslin. I början av trettiotalet såg hon en liten kinesisk skål i risporslin ifrån Qianlong-perioden. Hon hade fria händer att experimentera på Arabia, och det gjorde hon också i de följande tio åren. Inte före 1942 visades det första risporslinsföremålet upp. Så småningom grundades en helt egen risporslinsavdelning på Arabia, som bäst arbetade 20 kvinnor på den avdelningen.
Risporslinet blev en succé som exporterades mycket till Sverige och mellaneuropa. Man ser ofta på de svenska auktionsverken risporslinsföremål.
Allt som allt arbetade Friedl Holzer Kjellberg i 46 år vid Arabia.
Källan till informationen i detta inlägg är ifrån en utställningskatalog som jag köpte på designmuséet i Helsingfors, då de hade en Friedl Holzer Kjellberg utställning där för ett par år sedan.

9 kommentarer:

ulrika sa...

Intressant. Jag kan så väldigt lite om finländska formgivare. Om man undantar de mest kända som Alvar Aalto./Ulrika

Lilla My sa...

Jätte intressant läsning jag gillar Arabias porslin och har lite smått och gott. En rosa gräddsnäck + skål för bitsocker har funderat vad den skulle kosta om man värderar den. Hittade den i min mormors hus när vi rev det. Kul med porslin! Här är det kallt i morrn -17 grader! Jag som trodde våren skulle komma, så fel man kan ha. Ha en bra dag

Bea sa...

Men så fina föremål och mycket trevligt med en lektion i den finländska konstens värld. Men..krakelering, har det skett av "tidens tand" eller hörde det till den tidens konstutformning?
Skålen föll mig i smaken och färgen är helt underbar.
Tack för den beskrivande historian! /Bea

Huset på landet sa...

Vackra saker!
Ganska fantastiskt att jobba så många år på samma arbetsplats, men precis som du skriver så har hon ju fått utrymme att experimentera och utvecklas som designer.
Det har kommit otroligt mycket fint från Arabia genom åren, det ska vi vara stolta över!

ewa-christine sa...

Ohhhhhhhhhhhhhhhhhh, så vackert!!
Den vita har jag första tjings på!!

Libby sa...

Intressant! Kolla min blogg, du har fått någonting!

Antikvitetsbloggen sa...

Oj, vilka fina grejer. Föremålen från 20-talet är ju hur fina som helst. Jag känner inte heller till finländska formgivare särskilt väl. Bra att du delar med dig!

Anonym sa...

慈德宮,龍南漆藝博物館,竹山竹管厝,陳列教育館,中興新村,東埔溫泉,清安豆腐街,金龍窯,火炎山,橫龍山古道,中港慈裕宮,大湖農村,挑柴古道,龍騰斷橋,森林遊樂區,卓蘭果園,外埔漁港,龍鳳漁港,清德禪寺,欣隆休閒農場,馬術農場,童玩村
泰安溫泉區,南庄老街
溫泉遊樂區,綠葉方舟,明德水庫,仙山,鳳陽谷,三角湖,木雕街,通霄蘆沐村風,香格里拉樂園,馬拉邦山,薑麻園,海濱休閒園區,鳴鳳山古道,火車窿,勝興火車站,挑鹽古道,獅頭山,藺草文化館,永和山水庫,大克山,通霄秋茂園,大衛營,清泉農場,雪霸國家公園,蜜蜂休閒館,挑炭古道,三通嶺,建民農場,自然保留區,永和山農場,八通關古道,明新書院,石觀音吊橋,戰車公園,軍史公園,桂花森林松柏嶺,梅峰農場,棋盤石,巧手工作坊
桃米生態村,溪頭,杉林溪森林遊樂區,李勇廟,竹山保安宮,沐陶窯
玉山國家公園

Kaptenen sa...

Den översta är gjord av Fritz Hudler (1889 - 1982) i Diessen am Ammersee, Tyskland.