tisdag 17 mars 2009

Royal Doulton


Den här vasen är det sista föremålet jag köpte på mässan i Helsingfors. Jag hade sett den redan på en mässa i Åbo i januari och blev så glad då jag återsåg den. Under tiden hade jag tagit reda på lite mer om den.
Royal Doulton är ett bolag som ursprungligen startat i Lambeth, England 1815 och sedan fick rättigheter att använda epitetet "Royal" vid sekelskiftet 1800-1900. Fabriken lades ner 1956. Engelsmännen är väldigt förtjusta i Toby Jugs, i mina ögon fruktansvärt fula någonsorts muggar med t.ex. sjömansansikten. Doulton-fabriken har gjort massvis med sådana keramikföremål.
Den här vasen är tillverkad mellan 1887 och 1891. I den ser jag tydliga drag av den engelska arts and crafts-rörelsens mönster. Den store mannen inom den rörelsen var ju William Morris, vars mönster ännu lever kvar i tyger, tapeter mm.
Vasen har härliga tydliga stämplar. En rund Lambeth Doulton faience-stämpel förutom numreringar och konstnärssignaturen LW.

4 kommentarer:

Ruben sa...

Det där var nog ett riktigt bra köp! Grattis!! /Ruben

Lilla My sa...

Vad mycket intressanta grejer det finns att köpa.
Har du lyckats bra med dina frösådder i år? Vet inte men mina törnrosas kjortlar trillade omkull en efter en, sen har jag problem med blomman för dagen dom plantorna gör lika, få se hur det går.
Jag skyllde på jorden men det kan ju nog vara så att jag gör nåt fel. Trist när det inte vill som jag vill.
Ha det bra

Paus i skärgården sa...

Hej! Hur länge har ni haft sommarställe i skärgården? Känner ni till fiskaren Leif Johansson?
Menföre verkar vara på kommande och vi väntar på att förbindelsebåten ska börja trafikera snart igen.
Hälsningar, Päivi

Libby sa...

Vilken vacker vas! För övrigt delar jag din förundran inför Toby Jugs. Märkliga.