måndag 18 maj 2009

Den förfärliga vasen!


Mina farföräldrar tyckte hjärtligt illa om den här vasen. De fick den på trettiotalet av min farfars storasyster Gerda, när hon kom ifrån Paris. Kanske det berodde på att de tyckte hela faster Gerda var en besvärlig person, hon var synnerligen bestämd av sej och var säkert ganska bestämmande över sin yngsta bror!
I varje fall så berättade hon när hon gav den att det var av det finaste glaset man kunde köpa i Paris! Min farfar tyckte bara den var förfärlig och berättade för min mamma när han tog fram den långt inifrån skåpets vrå, att medan Gerda levde så försökte de alltid ställa den lämpligt vid någon dörr eller på yttersta kanten av hyllan, för att den hoppeligen skulle falla i golvet och gå sönder!
Jag har känslan av att den faktiskt inte skulle ha gått sönder av att flyga i golvet, för den är av ett verkligt tjockt vackert glas.
Enligt mej är det en vas gjord av den välkända firman Daum i Nancy. Daumglaset har den typiska matta ytan och murriga färgskalan.

17 kommentarer:

Maria sa...

Men så förfärlig var väl inte den vasen tycker jag. Härlig grön färg som säkert skulle göra sig vacker ihop med en blombukett i ljusa pasteller. För du vet väl att man kan använda antikviteter som bruksföremål.

Bea sa...

Jag tycker faktiskt inte vasen är förfärlig, den är stilren och formskön. Hoppas att du använder den och njuter av de mjuka linjerna i formen på vasen.
Ha en bra dag /Bea

Ruben sa...

Denna Gärda måtte ha varit en alldeles utomordentligt besvärlig person, för vasen är ju fin!!! /Ruben

Antikvitetsbloggen sa...

Men vasen är ju alldeles underbar!!

Huset på landet sa...

Härlig historia!
Tur att vasen inte ramlade i golvet, för du uppskattar väl den?
Det konstiga är att de saker man faktiskt skulle önska att de ramlade i golvet aldrig gör de, medan de allra käraste, vackraste sakerna som man är som mest försiktig med, mycket lättare går sönder!

Libby sa...

Vasen kanske inte riktigt är i min smak, men tycker ändå att det är fint att faster Gerdas present finns kvar efter alla år!

Anonym sa...

Vasen är ju jättefin. Du gillar väl den??? Den ser görngul ut på fotot. Är den det?/Ulrika

ewa-christine sa...

En härligt charmig historia, till en charmig vas.
Såg att du kommenterat mitt inlägg innan semestern, såg du inte den vita krukan?? Det var en jugentkruka (enligt information)!!
Ha en fin vecka!!!!

Huset på landet sa...

Hejsan!
Ville bara kika in och önska dig en riktigt skön Midsommar!
Nicole

ewa-christine sa...

Trevlig midsommar......om ni har det i Finland annars trevlig helg!

Libby sa...

Hej Mimi! Har du slutat blogga? Hoppas allt är väl med dig.
Sommarhälsningar från Sverige,
Libby

Maria Berg sa...

Jag gillar inte vasen, men den kanske är värdefull?

/MB

Anonym sa...

Du har väl inte slutat blogga? Det vor tråkigt. Hälsningar Ulrika

Hannele beundrar sa...

Jag skulle inte ha något emot att använda den..

ewa-christine sa...

Hoppas du haft en fin sommar, saknar dig!

Birgitta sa...

Det är inte något fel på vasen. Tänk en fin bukett blommor i den.
Men är det inte den vasen som var med i någon Antikrunda? Jag känner igen historien.
Ha en trevlig helg.
Kram Birgitta

Anonym sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場