lördag 26 mars 2011

En otrolig vas!

Jag har inte antikbloggat på ett år nu. Egentligen ganska tråkigt, men det har helt enkelt inte blivit av. Nu vill jag dock göra ett inlägg om en liten vas som jag köpte idag på antikmässan i Åbo.
Jag är totalt fascinerad av den här lilla utsökta vasen, och vet att jag har sett något liknande tidigare, kanske som ett föremål i antikrundan eller i någon antiktidning.
Jag placerar den någonstans kring Österrike och kanske ett eller ett par decennier in på nittonhundratalet. Jag tror bergsäkert att vi talar om en av de större namnen inom början av nittonhundratalets formgivning. Tyvärr är jag så osäker att jag inte vill nämna några namn.
Jag fann den i ett helt osannolikt stånd som jag knappast ens skänkte någon uppmärksamhet vid. Orsaken till att jag ens såg den var att jag var tvungen att gå fram och kolla in vad för lustiga spegelbilder det bildades i vasen.
Efter att jag hemma diskade den så lade jag även märke till att det är meningen att vasen skall stå mot ljuset mitt på ett normalt bord, för den är definitivt ännu vackrare inuti vasen. Där är mönstret skarpare och dessutom finns det en blå färg runt "blommorna" som inte syns utanpå.
Vasen är inte mer än kanske femton cm hög, men det var nog vas för hela slanten!
Jag har försökt fotografera den så att ni får en uppfattning om finesserna i den. Först tar vi helhetsbilden framifrån. Lägg märke till de små konkava slipningarna i blommorna redan nu!Sedan då en bild ifrån insidan av vasen, lägg nu märke till skarpheten och den blå färgen som kommit till runt blommorna, även bottnen på vasen är läckert!Och slutligen tog jag en bild in i en av de små blommorna! Se vilka små speglar man ser.Om någon av er kommer ihåg att ni har sett en likadan eller snarlik vas någonstans, eller annars bara råkar känna till vad det är för en liten vas och vem som står bakom den, så skulle jag vara tacksam för all information jag kan få.
Man kan lugnt säga att jag är stormförtjust i mitt fynd!

1 kommentar:

Anonym sa...

Den var faktiskt fantastiskt fin!!!! säger din syster