lördag 7 februari 2009

Vackra bokpärmar

Begreppet "den moderna boken" uppstod i Frankrike på 1870-talet. Man började betrakta boken som ett konstverk. Bokbindarna ville dekorera böckerna på ett sätt som överskred deras egen konstnärliga förmåga, medan konstnärerna å sin sida ville komponera band.













(tryck på bilderna för större format)

I Sverige är den stora mästaren Gustaf Hedberg inom bokbinderiet. Han inledde samarbete med flera konstnärer (i Finland t.ex. tidigare omnämna Eva Mannerheim Sparre). Av honom har jag Schuck: Världslitteraturens Historia, ett vackert klassiskt bokband i två färgers grönt som han själv har designat pärmen till, och sen då Sveriges rikes grundlagar, inbunden i läderband av Gustaf Hedberg, men utformad av Arthur Sjögren.


Louis Moe, dansk konstnär har ritat pärmarna till Jonas Lies samlade verk och Gustav Wieds Fra land og by. Jag tycker de är fantasifulla.



Ännu två danska böcker som jag tycker har vackra pärmar, båda signerade, men tyvärr vet jag inte av vilka konstnärer. Ena F K och andra M O.


Tyskland hade också vackert dekorerade böcker . Det här Tyska uppslagsverket: Weltall und Menschheit har vackert drivna läderornament och för att riktigt göra det fint en liten koppar plakett som pricken på i:et. Förlaget är Bong & co.



Bibeln är ju ett tacksamt objekt att dekorera, så här får ni se en tysk bibel med vackra vita liljor. Signerad P.S. men vem det är vet jag tyvärr inte.



Heinrich Heines: Poetiska verk fick jag av min syster i julklapp för ett par år sedan. Jättevackert band också det.



Ett par andra typiska tyska jugendornamenterade böcker, som inte är lika våldsamt utförda som ovanstående.

Jag har en bokhylla som är tillägnad bara vackra jugendband. Vad böckerna handlar om är i dethär fallet egalt, eftersom jag köpt dem enbart som varande oerhört vackra bokpärmar. Alla böcker med undantag av de som jag fått av någon är köpta vid Åbo Akademis biblioteks restlager för tjugo till trettio år sedan. Jag var studerande på den tiden och var redan då galen i jugendstilen. Billigare än så här kunde man inte samla, böckerna kostade inte många mark per styck, och det roliga var ju dessutom att försöka ta reda på konstnärerna bakom bokpärmarna.

Idag finns det många som samlar på vackra jugendband, det gör inte jag, jag har ju min bokhylla redan full!

2 kommentarer:

Ruben sa...

De är verkligen vackra band! Vad de kunde förr, man blir imponerad! /Ruben

Anonym sa...

Ja, håller med, väldigt fina!!!